یونس رشید، معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت سرپرست میگوید که مقامهای حکومت فعلی برای بستن مکاتب دخترانه دلیل دارند؛ اما با مردم و رسانهها شریک نمیکنند.
آقای رشید این اظهارات را روز (سه شنبه، ۷ سنبله) در نشستی با دانشجویان در پکتیا مطرح کرده است.
او گفته است که هنوز «شرایط شرعی» آموزش زنان و دختران در افغانستان فراهم نشده است.
وی افزود که مقامات طالبان در این مورد (بسته بودن مکاتب دخترانه) دلایلی نزد خودشان دارند؛ اما لازم نمیبینند که با مردم و رسانهها شریک کنند.
معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت سرپرست گفته است که تنها به طور خصوصی دربارهی دلایل ممنوعیت آموزش زنان و دختران صحبت میتوانند.
قابل ذکر است که پس از گذشت دو سال از بسته ماندن مکاتب و دانشگاهها به روی دختران و زنان، آقای راشد مدعی شده است که این ممنوعیت برای یک «مدت محدود» است.
او در میان دانشجویان دانشگاه پکتیا صحبت میکرد گفت که دانشجویان بارها درباره بسته ماندن مکاتب و دانشگاهها به روی زنان و دختران از او سوال کردهاند؛ اما تاکید کرده که حکومت فعلی مایل نیستند به طور صریح در مورد دلایل بسته ماندن مکاتب صحبت کنند.
همچنین پیش از این وزیر تحصیلات عالی حکومت فعلی در توجیه بسته شدن دانشگاهها به روی دختران گفته بود که دانشجویان دختر مقررات حکومت سرپرست در مورد لباس و تفکیک جنسیتی را مراعات نمیکردند.
اخیراً شیرمحمد عباس استانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجهی حکومت سرپرست در اظهار نظرش گفته است که «به حاکمان و حکومت اسلامی واجب است که برای زنان شرایط و زمینهی تعلیم» را فراهم کنند.
آقای استانکزی این اظهارات را روز (چهارشنبه، ۱ سنبله) در سیمیناری با عنوان «نقش زنان در خیرالقرون» در آکادمی علوم حکومت سرپرست مطرح کرده بود.
شیرمحمد عباس استانکزی از طرفداران برجسته آموزش دختران و زنان در میان مقامات حکومت فعلی است. او پیش از این نیز از عدم بازگشایی مکاتب و دانشگاهها بهروی دختران انتقاد کرده بود و اظهار امیدواری کرده بود که مکاتب «بدون تبعیض» بهروی همه باز شوند.
باید گفت بیش از دو سال میشود که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
قابل ذکر است که در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.