همزمان با دو سالگی تسلط حکومت سرپرست بر افغانستان و وضع محدودیت بر آموزش و کار دختران و زنان افغان، ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد میگوید که با سلب حق آموزش از دختران افغانستان، آنان را از اکثر حقوقشان محروم میکند.
آقای بنت در رشته توییتی نوشته است که آموزش یک حق برای توانمندی است که برای تحقق سایر حقوق بشر، از جمله حقوق کار، زندگی معمولی، سلامتی، مشارکت در جامعه، برابری در قانون و آزادیهای مالی ضروری است.
او در صفحهی توییترش با هشتک «صدای دختران افغان» حق آموزش را برای دختران در افغانستان ضروری خوانده است.
گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل در افغانستان تاکید کرد که سلب این حق از نیمی از جمعیت جامعه، زنان و دختران را از اکثر حقوق بشریشان محروم میکند.
در حالی آقای بنت بر رعایت حق آموزش دختران تاکید میکند که دو سال میشود که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
قابل ذکر است که در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.
همچنین فعالان حقوق بشر میگویند که رفتار حکومت فعلی با زنان و دختران ممکن است که جنایت بشری مبتنی بر جنسیت و بهعنوان آپارتاید جنسیتی توصیف شود.
بهتازگی نیز کارشناسان سازمان ملل گفتهاند که بحث دربارهی آپارتاید جنسیتی در افغانستان ضروری است.