در آستانهی دو سالگی تسلط حکومت فعلی بر افغانستان، سازمان عفو بینالملل میگوید که از زمان تسلط حکومت فعلی بر افغانستان، وضع حقوق بشر در کشور پیوسته بدتر شده و زنان و دختران در دو سال گذشته، با محدودیتهای سیستماتیک و شدید روبهرو بودهاند.
بخش آلمان این سازمان حقوق بشری با نشر گزارشی گفته است که محدود کردن حقوق زنان و دختران در افغانستان جنایت علیه بشریت بوده و از کشورها، بهویژه آلمان، خواسته است که هرچه زودتر شرایطی فراهم کند تا برنامه پذیرش شهروندان آسیبپذیر افغانستانی به سرعت و بدون تاخیر اجرا شود.
در ادامه آمده است که حکومت فعلی در دو سال حکومت در افغانستان ثابت کرده است که گفتار و عملشان کاملاً با هم متفاوت است. آنچه این دولت در ماههای نخست حکومت در مورد تحصیل و کار دختران گفته بود، کاملاً خلاف آن چیزی است که عمل کرده است.
عفو بینالملل به نقل از ترزا برگمان، کارشناس آسیا در بخش آلمان این سازمان نوشته است: «در آستانهی دو سالگی حاکمیت حکومت فعلی مشخص شد که اینها حرفهای آنان چیزی جز وعدههای توخالی نبوده است. حکومت فعلی پیدرپی و سیستماتیک حقوق دختران و زنان را تقریباً در همه عرصههای زندگی پایمال کردهاند.»
گزارش با اشاره به وضع محدودیت و به بستهکردن آرایشگاههای زنانه گفته است که با این کار حکومت فعلی، دستکم ۶۰ هزار زن کارشان را از دست دادهاند.
عفو بینالملل قوانین سختگیرانه حکومت فعلی علیه زنان را «سیستماتیک» خوانده و تاکید کرده است که حکومت فعلی ابتدا آییننامهای زیر نام « آییننامه داشتن محرم شرعی» در ماه دسامبر ۲۰۲۱ میلادی تصویب کرد و مدت کوتاهی پس از آن، حضور زنان در پارکها و مکانهای ورزش، کافهها، و اماکن عمومی را ممنوع کرد.
در ادامه آمده است که در ماه مارس ۲۰۲۲، آموزش دختران از صنف ششم به بعد منع شده و به دختران اجازه رفتن به مکتب را ندادند.
در گزارش سازمان عفو بینالمل آمده است که حکومت فعلی در دو سال گذشته نهتنها زنان و دختران، بلکه مدافعان حقوق بشر، فعالان مدنی، کارمندان سابق محلی، کارمندان دولت قبلی و بهویژه کارمندان نظامی، و اعضای اقلیتهای قومی و مذهبی را نیز هدف قرار کرده است.
در گزارش این سازمان تاکید شده است: «عفو بینالملل در چند گزارش اشاره کرده است که دستگیریهای خودسرانه، ناپدید شدن اجباری، شکنجه و اعدامهای غیرقانونی در دو سال گذشته در بسیاری از مناطق افغانستان صورت گرفته است.»
سازمان عفو بینالملل در حالی از وضع حقوق بشر در افغانستان و بهویژه وضع زنان در آن کشور ابراز نگرانی میکند که حکومت فعلی از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، زنان و دختران را از دسترسی به آموزش و کار منع کرده و بر حضور آنان در مکانهای عمومی محدودیتهای شدید وضع کرده است.