حامد جعفری، رییس بخش محو پولیو برای شرق مدیترانه در سازمان جهانی صحت اعلام کرد که افغانستان و پاکستان با کاهش واقعات جدید پولیو یا فلج کودکان به محو آن نزدیک شدهاند.
آقای جعفری گفت که پاکستان در سال جاری میلادی تنها یک واقعه و افغانستان در هفت ماه گذشته پنج واقعه مثبت این بیماری را گزارش دادهاند.
وی تاکید کرد: «پاکستان و افغانستان هیچگاهی به این اندازه به هدف محو ویروس وحشی پولیو نزدیک نشده بودند.»
او افزود: «هر دو کشور همسایه که تنها میزبانان ویروس پولیو در جهان اند، باید یکجا به هدف برسند. حمایت کامل سیاسی، اداری و امنیتی باید وجود داشته باشد، تا ما سرانجام قادر به محو پولیو از جهان شویم.»
براساس معلومات مقامهای صحی، ویروس پولیو در افغانستان تنها در دو ولایت ننگرهار و کنر که هر دو با پاکستان هم مرز هستند، در گردش است. تمام پنج واقعهی پولیو در سال روان در ولایت ننگرهار ثبت شده است.
رییس بخش محو پولیو برای شرق مدیترانه در سازمان جهانی صحت گفت که در کمپاینهای اخیر واکسن پولیو در افغانستان، میلیونها کودک واکسن شدند که شماری از آنان برای چهار سال پیهم واکسن دریافت نکرده بودند.
او افزود که برنامه معافیت کتلوی در افغانستان، شمار مراکز آزمایش ویروس پولیو را افزایش داده است که منجر به تشخیص و پاسخگویی به موقع شده است.
وی میگوید که کیفیت کمپاینهای واکسن پولیو در افغانستان از اواخر ۲۰۲۲ میلادی به این طرف به گونهی قابل ملاحظه بهبود یافته است و اگر این وضعیت حفظ شود، گردش موضعی ویروس در منطقه در ماههای آینده متوقف خواهد شد.
آقای جعفری علاوه کرد که هماهنگی مرزی میان افغانستان و پاکستان در جریان سال ۲۰۲۳ میلادی مهم است تا جلو گسترش ویروس پولیو در دو سوی مرز گرفته شود.
قابل ذکر است که واقعات مثبت پولیو در پاکستان به شدت کاهش یافته است؛ اما گردش این ویروس در آن کشور به کلی متوقف نشده است. آقای جعفری از تلاشها برای محو پولیو در پاکستان تمجید کرد و گفت که تداوم این وضعیت پاکستان را به کشور عاری از پولیو مبدل میکند.
گفتنی است که افغانستان و پاکستان چندین بار به هدف محو کامل ویروس پولیو نزدیک شدهاند؛ اما تبلیغات نادرست در مورد واکسن و درگیریهای مداوم در این دو کشور، سبب عقبگرد در خصوص رسیدن به این هدف شده است.