اوچا یا دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل متحد اعلام کرد که در شش ماه اخیر در افغانستان نیاز به کمکهایی که براساس خشونت مبتنی بر جنسیت ارائه میشود، ۲۵ درصد افزایش یافته است.
این سازمان امروز (سهشنبه، ۲۷ سرطان) در توییتی نوشته است که بین ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ و می ۲۰۲۳ میلادی، شمار افرادی که به این چنین خدمات نیاز دارند از ۱۰.۱ میلیون نفر به ۱۳.۱ میلیون تن افزایش یافته است.
دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل تاکید کرد که ممنوعیت و محدودیتهای وضعشده بر مشارکت زنان در زندگی و جامعه، بحران حفاظتی موجود در افغانستان را تقویت کرده است.
در حالی اوچا از این محدودیتها انتقاد میکند که حکومت سرپرست از زمان تسلطش بر افغانستان، همواره محدودیتهای گسترده و شدیدی بر حقوق زنان و حضورشان در جامعه وضع کرده است.
کارشناسان سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی میگویند که این محدودیتها باعث افزایش خشونت علیه زنان شده است.
با این وجود بیش از ۶۵۰ روز است که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
همچنین در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.
گرچند سازمانهای بینالمللی بارها خواستار لغو این محدودیتها شدهاند، اما حکومت فعلی تا اکنون نه تنها از موضع خود عقبنشینی نکرده، بلکه ادعا نیز کرده است که حقوق شرعی زنان در افغانستان تامین است.