شورای علمای شیعه افغانستان، در پی اعلام محدودیت در برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم، ضمن ارائه گزارش کوتاهی با سیاست محدودسازی مراسم عزاداری محرم، مخالفت کرده است.
این شورا امروز (سهشنبه، ۲۷ سرطان) با نشر اعلامیهای گفته است که طبق روال سالهای گذشته، کمیته مدیریت محرم توسط شورای عالی تنظیم امور دینی تشکیل شد تا در هماهنگی با حکومت فعلی و کمیسیون امنیتی آمادگیهای لازم را جهت برگزاری باشکوه و مصوون برنامهها و مراسم محرم اتخاذ نماید.
در ادامه آمده است که مسوولان حکومتی در ملاقات با اعضای کمیته مدیریت محرم، مسألهی محدودسازی اماکن و برنامههای محرمی را به خاطر تهدیدهای امنیتی مطرح کردهاند.
در اعلامیه آمده است که این کمیته موضوع را در جلسه شورای عالی تنظیم امور دینی ارائه کرده که در جلسه مذکور ضمن تاکید بر عدم پذیرفتن محدودیت، یک هیأت هفت نفری تعیین گردید تا در زمینه، با مقامات و مسوولان حکومت فعلی صحبت نموده و پیام شیعیان افغانستان را به آنها برساند.
شورای علمای شیعه افغانستان میگوید که مسوولان حکومتی در ملاقات با هیأت این شورا، تصمیم قاطع خود را در مورد اعمال محدودیت در برخی از نواحی شهر کابل به خاطر تهدیدهای جدی امنیتی مطرح کردند.
در ادامه آمده است: «هیأت مذکور، موضع و دلایل خود را بهصورت واضح و روشن بیان و نگرانی جدی خویش از عواقب این گونه محدودیتها را ابراز نمود.»
در اعلامیه گفته شده است: «همزمان، از بعضی ولایات و ولسوالیهای کشور نیز خبرهایی از اعمال محدودیت در برنامهها و مراسم محرمی مواصلت ورزیده است. شورای علمای شیعه افغانستان از مسوولان حکومت فعلی، ضمن قدردانی از همکاریهای قبلیشان، میخواهد که در مورد محدودیتهای متذکره تجدید نظر نمایند تا عزاداران حسینی بتوانند مراسمشان را مانند سالهای گذشته انجام دهند.»
در حالی شورای علمای شیعه افغانستان با وضع محدودیت در برگزاری مراسم محرم مخالف میکند که دو روز پیش مسوولان حکومتی از بزرگان و علمای شیعه ولایت کابل خواسته بودند که تعداد مساجد و تکایایی که در آنها مراسم عزاداری محرم را برگزار میشوند، کاهش دهند.
در حالی این محدودیتها در برگزاری مراسم محرم وضع میگردد که حکومت فعلی پیش از این نیز محدودیتهایی را علیه اقلیتهای مذهبی به ویژه مذهب شیعه و قوم هزاره وضع کرده بود.
در تازهترین مورد چندی قبل وزارت تحصیلات عالی حکومت سرپرست درخواست شورای علمای شیعه افغانستان برای شاملساختن فقه جعفری در نصاب آموزشی دانشگاههای کشور را رد کرده است.
وزارت تحصیلات عالی گفته بود: «تقاضای شورای علمای شیعه به دلیل این که یک نظام واحد، نیازمند نصاب و قانون واحد است، عملی نیست.»
در حال حاضر هیچ یکی از وزیران کابینهی حکومت فعلی هزاره یا شیعه نمیباشد.
همچنین چند ماه پیش کمیسیون آزادی مذهبی بینالمللی کنگره آمریکا در گزارشی گفته بود: «برخی از اقلیتهای مذهبی با خطر نابودی روبرو هستند، برخی دیگر به خاطر ترس از انتقام، مراسم خود را پنهانی انجام میدهند.»
در گزارش آمده که رویکرد حکومت فعلی با وجود دو دهه دوری از قدرت، تغییر نکرده است و «اقدامات خشونتآمیز» با قرائت سختگیرانه از اسلام، «نقض آزادی مذهبی» است.