شماری از عالمان دین و دانشمندان اسلامی از کشورهای مختلف با نشر یک اعلامیهای مشترک خواستار حمایت از حقوق زنان در افغانستان شده و محدودیتها علیه حقوق زنان را خلاف اصول اسلامی و قوانین حقوقبشر عنوان کردهاند.
عالمان دین از سراسر جهان با انتشار اعلامیهای گفتهاند که محدودیتها علیه حقوق زنان و دختران در افغانستان، «بنیان اخلاق اسلامی» را تضعیف میکند و «هیچ سندی در قرآن یا حدیث وجود ندارد که بتواند حذف زنان از عرصههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی» را توجیه کند.
عالمان دین در این اعلامیه با اشاره به حدیث «فرض بودن آموختن علم بر مرد و زن» گفتهاند که آموزش یک وظیفه همگانی است و با محروم شدن زنان از آموزش، این اصل اساسی اسلامی نقض شده است.
عالمان دین و دانشمندان اسلامی با اشاره به محدودیت شغلی زنان در افغانستان گفتهاند که این محدودیت «ریشه در شریعت نداشته، بلکه بر پایه تفسیر مغرضانه از احکام اسلامی میباشد که قرنها تکثر فقهی را نادیده» میگیرد.
آنها از سایر علما، دانشمندان و حقوقدانان اسلامی خواستهاند که در کنار آنها ایستاده و «پالیسیهای را که با تعالیم اسلامی در تضاد هستند و هیچ مبنای شرعی و قانونی ندارد را به چالش» بکشانند.
عالمان دین بر تعهد خود برای همراهی با زنان و دختران افغانستان تاکید کرده و گفتهاند که برای دادخواهی از حقوق آنان که در «سنت اسلامی و حقوق بینالمللی به رسمیت شناخته شده»، تلاش خواهند کرد.
همچنین در بخشی از اعلامیه، آنها از کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی (OIC) خواستهاند که موضع قاطع برای بازگرداندن حقوق زنان افغانستان اتخاذ کرده و علیه محدودیتها بر حقوق زنان اقدام نمایند.
آنها از عالمان دین نیز خواستهاند که بر «حق تعلیم، آزادی گشتوگذار، مشارکت در زندگی عمومی برای زنان و دختران مسلمان [افغانستان] تاکید کنند.
حکومت سرپرست از زمان تسلط دوباره بر افغانستان محدودیتهای گسترده بر حقوق و آزادیهای اساسی زنان وضع و آنان را از آموزش و کار محروم کردهاند.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.