ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد برای حقوق بشر و دورتی استرادا تانک، رییس گروه کاری سازمان ملل در مورد تبعیض علیه زنان و دختران افغانستان گفتهاند که زنان افغان در حال حاضر تبعیض شدیدی را تجربه میکنند.
این گزارش مشترک شب گذشته (سهشنبه، ۲۰ سرطان) منتشر شده و یک نسخهاش هم به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد پیشکش شده است.
متخصصان سازمان ملل تاکید کردند: «به نظر میرسد که مقامهای حکومت فعلی با تبعیض سیستماتیک حکومتداری میکنند و قصد دارند زنان و دختران را تحت سلطه کامل خودشان قرار دهند.»
در ادامه آمده است که زنان و دختران در افغانستان تبعیض شدیدی را تجربه میکنند که ممکن است به عنوان تبعیض جنسیتی و جنایت علیه بشریت شناخته شود.
این گزارش به نقل از دورتی استرادا تانک نوشته است که در سالهای اخیر واکنشهای منفی علیه حقوق زنان و دختران در کشورها و مناطق مختلف آشکار شده، اما در هیچجای جهان به اندازه افغانستان حمله گسترده و سیستماتیک به حقوق زنان و دختران صورت نگرفته است.
سران حکومت فعلی تا اکنون در مورد این گزارش واکنش نشان نداده است، اما پیش از این گفته بودند که به حقوق زنان بر اساس آنچه که شریعت اجازه داده، متعهد هستند.
قابل ذکر است که کارشناسان سازمان ملل متحد از ۲۷ اپریل تا ۴ ماه می سال جاری به افغانستان سفر کرده و از شهرهای کابل و مزار شریف دیدن کردهاند.
کارشناسان در این گزارش گفتهاند: «ما عمیقا نگران هستیم که تبعیض جنسیتی در افغانستان تحت حاکمیت حکومت فعلی در حال حاضر اتفاق میافتد و تبعیض جنسیتی براساس اساسنامه روم جنایت علیه بشریت است.»
در حالی این گزارش وضعیت اسفناک زنان و دختران افغانستانی را آشکار میسازد که بیش از ۶۵۰ روز است که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.
همچنین در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.
گرچند سازمانهای بینالمللی بارها خواستار لغو این محدودیتها شدهاند، اما حکومت فعلی تا اکنون نه تنها از موضع خود عقبنشینی نکرده، بلکه ادعا نیز کرده است که حقوق شرعی زنان در افغانستان تامین است.