سازمان ملل متحد در مورد افزایش خشونتها علیه زنان و دختران در افغانستان هشدار داده و اعلام کرده است که در سراسر جهان هر ۱۰ دقیقه یک زن توسط «شریک زندگی یا اعضای خانواده» خود کشته میشود.
این سازمان با نشر گزارش تازهای به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان با استناد به یافتههای خود از سال ۲۰۲۳ میلادی گفته است که در هر دقیقه یک زن یا دختر «به طور عمدی» توسط «شریک زندگی یا اعضای خانواده» خود کشته میشود.
در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، حدود ۵۱ هزار و ۱۰۰ زن و دختر در سراسر جهان توسط شریک زندگی یا سایر اعضای خانواده خود کشته شدهاند.
این در حالی است که پس از حاکمیت دوباره حکومت سرپرست زنان و دختران افغانستان با نقض گسترده حقوق اساسی شان مواجه شدهاند و به گفته برخی از نهادهای حقوق بشری و فعالان حقوق زن، منع کار، آموزش و تحصیل، مشارکت سیاسی، مسافرت بدون محرم و محدودیتهای روزافزون طالبان، زنان افغانستان را عملاً به «زندان خانگی» محکوم کردهاند.
سازمان ملل گفته است که این آمار به این معناست که به طور میانگین ۱۴۰ زن یا دختر در هر روز توسط یکی از اعضای خانواده خود به قتل میرسند.
در گزارش آمده است که در حالی که ۶۰ درصد قتلهای زنان توسط شریک زندگی یا اعضای خانواده انجام میشود، تنها ۱۲ درصد قتلهای مردان در حوزه خصوصی رخ میدهد.
بر بنیاد این گزارش، از هر سه زن، یک نفر در طول زندگی خود خشونت را تجربه میکند.
سازمان ملل متحد این وضعیت را یک بحران فوری توصیف کرده و خواستار اقدام جدی برای مقابله با خشونت علیه زنان و دختران شده است.
در بیانیه این نهاد آمده: «خشونت علیه زنان و دختران یک مسئله گسترده و بیهیچ توجیهی است که نیازمند مسئولیتپذیری از سوی دولتها، سازمانها و افراد برای پیشگیری است.»
سازمان ملل متحد به مناسبت روز محو خشونت علیه زنان، از آغاز کارزار ۱۶ روزه زیر نام «۱۶ روز فعالیت علیه خشونت جنسیتی» خبر داده و گفته است که هدف این کارزار جهانی تجدید تعهدات برای پایان دادن به خشونت در برابر زنان و دختران است.
ملل متحد افزوده است که کارزار امسال اهمیت ویژهای دارد، زیرا جهان به سمت سیامین سالگرد اعلامیه پکن و برنامه عمل برای برابری جنسیتی در سال ۲۰۲۵ پیش میرود.
این چارچوب به عنوان یکی از مهمترین اسناد برای تحقق برابری جنسیتی و حمایت از حقوق زنان و دختران شناخته میشود.