اوچا یا اداره هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد به یکسالگی ممنوعیت کار زنان در نهادهای غیردولتی داخلی و بینالمللی از سوی حکومت سرپرست واکنش نشان داده و میگوید که این اقدام بر روند امدادرسانی در کشور تاثیر منفی گذاشته است.
این سازمان با نشر گزارشی گفته است که به رغم کاهش جنگ در افغانستان، اما این کشور هنوز در سطح اضطراری امور بشری قرار دارد.
اداره هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد به چندین دهه جنگ در افغانستان، تغییرات اقلیمی، وضع محدودیتها بر نقش زنان در امورات زندگی از سوی حکومت سرپرست و بازگشت مهاجران اهل افغانستان از پاکستان و ایران اشاره کرده و تاکید کرد که این کشور همچنان در سال آینده میلادی به کمکهای انسانی بیشتری ضرورت دارد.
در گزارش آمده است که پس از تسلط دوبارهی حکومت سرپرست بر افغانستان و به دلیل توقف پروژههای انکشافی در کشور، فرصت کاری برای افغانها نیز کاهش یافته است.
اوچا تاکید کرد که در سال ۲۰۲۴ میلادی، دستکم ۲۳.۷ میلیون افغان شامل ۲۵ درصد زنان، ۵۲ درصد کودکان، ۱۱.۸ درصد افراد دارای معلولیت و دو درصد کهنسالان به کمکهای بشری نیاز خواهند داشت.
همچنین اداره هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد خواستار دریافت سه میلیارد دالر کمک برای رسیدگی به این شمار از نیازمندان در افغانستان شده بود.
در گزارش بر چالشهای دیگری از جمله موجودیت ماین، محدودیتهای جنسی بر زنان، کار شاقه کودکان و امراض روانی در افغانستان نیز اشاره شده است که از سالها پیش در کشور باقی مانده است.
این در حالی است که وزارت اقتصاد حکومت سرپرست سال گذشته در سوم جدی با صدور مکتوبی، کار زنان را در سازمانهای غیردولتی داخلی و بینالمللی بهدلیل آنچه که «شکایات جدی» مبنی بر عدم رعایت حجاب و قوانین و مقررات این حکومت گفته شد، منع کرد.
حکومت سرپرست پس از این تصمیم، کار زنان را در دفترهای سازمان ملل متحد در افغانستان نیز منع کرد.
با وجود این، ممنوعیت کار زنان از سوی حکومت سرپرست همچنان ادامه دارد و کسبوکارهای مربوط به زنان، از جمله آرایشگاههای زنانه را نیز بسته شده است.
در پی صدور این دستور، شورای امنیت سازمان ملل متحد در یک قطعنامه، از حکومت فعلی خواست که فورا این ممنوعیت را لغو کنند.
بهرغم توقف چند ماههای فعالیت شماری از نهادهای مددرسان بینالمللی مبنی بر وضع این محدودیتها، اما حکومت سرپرست همچنان به این سیاستشان ادامه داده است.
در کنار آن، بیش از دو سال میشود که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر از آموزش باز بماند.