«انتشارات مؤمنی» در هرات برای ترویج فرهنگ و تشویق شهروندان به کتابخوانی، نمایشگاه خیابانی کتاب را در این شهر برگزار کرده است. بازدیدکنندگان با انتقاد محدودیتهای وضع شده بر آموزش دختران میگویند که برگزاری نمایشگاههای کتاب زمانی مفید خواهد بود که دختران اجازه آموزش و رفتن به مراکز آموزشی را داشته باشند تا کتاب بخرند و بخوانند.
مسوولان این انتشارات میگویند که این نمایشگاه روز گذشته (یکشنبه، ۱۶ ثور) در چهارراهی آمریت شهر هرات آغاز و برای چهار روز ادامه دارد.
محمود فاروقی، برگزارکنندهی این نمایشگاه گفت: «نمایشگاه را بهمناسبت روز جهانی کتاب و تشویق مردم به فرهنگ کتابخوانی راهاندازی کردیم.»
در این نمایشگاه حدود هزار جلد کتاب با عنوانهای مختلف در بخشهای «فلسفه، علوم دینی، ادبیات، اجتماعیات، اقتصاد، فرهنگ و طب» به نمایش گذاشته شده است.
از سویی هم، شماری از بازدیدکنندگان از برگزاری این نمایشگاه استقبال کرده و گفتهاند که برگزاری چنین نمایشگاههایی میتواند شهروندان را به کتابخوانی تشویق کند.
مریم عمری، یکی از بازدیدکنندگان در صحبت با رسانه گوهرشاد گفت که برگزاری این چنین نمایشگاهها خوب است و شهروندان را به کتابخوانی تشویق میکند، اما نیم از جامعه در خانه محبوس هستند و نمیتوانند در نمایشگاه شرکت کنند.
خانم عمری افزود: «ما، دختران افغانستان، تشنه علم و دانش هستیم. ما میخواهیم بالهایمان را بگشاییم و در آسمان علم و معرفت پرواز کنیم. ما میخواهیم برای خودمان، برای خانوادههایمان و برای کشورمان مفید باشیم. اما دریغ که تاریکی جهل و ناامیدی، بر سرنوشت ما سایه افکنده است.»
زهرا داووی، بازدیدکننده دیگر نیز خطاب به حکومت سرپرست گفت: «صدای ما را بشنوید! فریاد ما را که از عمق وجودمان برمیخیزد، ندای برای نجات آیندهای است که در تاریکی و با نابودی دستوپنجه نرم میکند. به ما حق تحصیل، حق علم، حق انتخاب و حق زندگی آزادانه بدهید. بگذارید در پرتو دانش شکوفا شویم و به آیندهای روشنتر امیدوار باشیم.»
زهرا تاکید کرد: «ما دختران افغانستان، تسلیم نخواهیم شد. ما در هر گوشهای از این سرزمین، در تاریکی خانهها، در نور ضعیف شمعها، به یادگیری ادامه خواهیم داد. ما مشعل دانش را روشن نگه خواهیم داشت تا روزی که خورشید آزادی بر سرزمین ما بتابد و تاریکی جهل و ناامیدی را برای همیشه از بین ببرد.»
همچنین یاسین، یکی از بازدیدکنندگان این نمایشگاه گفته است: «خیلی خوب است اینگونه نمایشگاهها. وقتی آدم از پیادهروی رد میشود با کتاب سر میخورد و چشم آدم به کتاب میافتد. بدون شک شهروندان را تشویق به کتابخوانی میکند.»
این در حالی است که با تسلط دوبارهی حکومت سرپرست، بیشتر کتابفروشیها در شهرهای مختلف کشور با رکود مواجه بوده است.
افزایش میزان فقر و مسدودشدن مراکز آموزشی بهروی دختران و زنان، از عوامل رکود بازار کتاب گفته میشود.